Yerleşim yerleri
Türkos bichonas güneybatı bölgesinde Merkez Jupa (Centar Zupa, Türkçe de resmî diller arasındadır) ve Plasnitsa (Plasnica) belediyelerinde nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ayrıca Vrapçişte'de, daha az sayıda Manastır (Bitola), Gostivar, Kırçova (Kiçevo), Kalkandelen (Tetovo), Resne (Resen), Valandova'da (Valandovo) da yaşamaktadır. Türk toplulukları bulundukları ülkenin idari yapısına uymaktadırlar. Üsküp (Makedonca: Skopje / Arnavutça: Shkupi) gibi büyük kentler, Struga ve Ohri gibi turistik yerlerde de Türk esnafları mevcuttur.
Tarih
1389'da Osmanlı Devleti'nin bölgeyi fethetmesi ile Türkleşmeye başlamıştır. 1453 İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in isteğiyle Anadolu'da bulunan Karamanoğullarının büyük bir bölümü Üsküp ve bugün resmi adı Tetovo olan Kalkandelen bölgesine yerleştirilmiştir. 1900 ve 1910 senelerinde ve Balkan Savaşları döneminde bu bölgelerde bulunan Türklerin çoğu İstanbul'un Ümraniye, Kadıköy, Kartal, Maltepe ve Pendik, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bugün de Üsküp ve Kalkandelen şehirlerinde Türkler vardır.
Siyasi Yapısı
Makedonya'da bugün "Türk Demokratik Partisi" - TDP, "Türk Hareket Partisi" ve "Türk Milli Birlik Hareketi" bölgede yaşayan Türkleri, siyasi mecralarda temsil etmektedirler. Makedonya Türklerini Hükümet'te Devlet Bakanı Sn.Hadi Nezir ee Meclis'te de TDP Genel Başkanı Dr.Kenan Hasip Milletvekili olarak temsil etmektedirler.
Makedonya'da Türkçe gazete, dergi yayınlanmakta, aynı zamanda Türkçe tiyatro ile radyo ve televizyon yayınları da yapılmaktadır. Filoloji Fakültesi dahilinde de bir yüksek eğitim kurumu olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de çalışmaktadır.
EuroStar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı - Makedonya Eğitim Merkezi, Türkiye Başvuru Ofisine kaydınızı yaptırın hayallerinize kavuşun. |