POLONYA'DA UNİVERSİTE

Polonya Cumhuriyeti, ya da kısaca Polonya, Kuzey Avrupa’da 49° -54° 50’ kuzey enlemleri ve 14° 08’ -24° 09’ doğu boylamları arasında yer alan ve Merkezi Doğu Avrupa’nın en geniş ve en kalabalık ülkesi olan bir ülke. Kuzeyinde Baltık Denizi ve Litvanya, Beyaz Rusya ve Ukrayna, güneyinde Çek Cumhuriyeti ve
Slovakya, batısında ise Almanya ile çevrelenmiştir.


Tarihi

Polonya Devleti, 10. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmış ve 963 yılı ülke tarihinin başlangıcı olmuştur. Polonya ve Vistula nehirleri arasında yaşamış olan Islav kabilelerinin kurmuş olduğu bir devlettir. O zamanki bu Islavlara“yayla insanları” manasına gelen “Polane” deniyordu. Zamanla bu isim Polonya haline dönüştü.

Polonya 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geçen süre içinde Avrupa’da güçlü bir devlet halindeydi. “Üç parçalanmadan” ilki 1772 tarihine kadar olan çeşitli hanedanlıklar idaresindeydi. Bu tarihten îtibaren Polonya’nın çöküş dönemi başladı. 1772 tarihinde Prusya, Rusya ve Avusturya, ülke topraklarını aralarında paylaştılar. Bunu 1793 ve 1795 paylaşmaları takip etti. Polonya’nın elinde sadece doğu Prusya civarı kaldı. Birinci Dünya Harbinden sonra uzun mücadele ve sıkıntılardan sonra 1918 yılında Versay Antlaşmasıyla bağımsızlığı sağlandı.

1939 yılında aynı anda Hem Nazi Almanyasının ve hem de Rusya’nın işgaline uğradı. Savaş boyunca altı milyon Polonyalı öldürüldü. Daha sonra Alman orduları müttefiklere teslim oldu. İşgal sırasında kurulan sürgündeki Polonya hükümeti işbaşına geldi. 1947 yılında yapılan seçimlerde komünistler hükümeti kurdular ve ülkeyi Rusya’nın peyki durumuna soktular. İkinci Dünya Harbinin bu zor günlerinden sonra Polonya, Rusya’ya verilen 178.842 km2lik bölgeye karşı 1945’te Alman topraklarından 102.400 km2lik bir bölgeyi aldı. Oder-Neisse hattının doğusunda kalan bu bölge Silezya, Pomerania, Batı Prusya ve Doğu Prusya’yı da içine almaktaydı.



Polonya idaresine komünistlerin gelmesiyle, büyük mülkiyetler kaldırıldı, endüstriler millîleştirildi, okullardaki eğitim sistemleri komünistleştirildi. Üretim azaldı. Bütün bunların netîcesinde 1956 yılında Poznan’da isyan çıktı.

1970 yılında yeni ağır vergiler ve aşırı fiyat yükselmeleri yeni isyanlara yolaçtı. 1980 yılında olaylar daha şiddetlendi. Lenin tersanelerinde gelişen “İşçi Grevleri” sonunda, işçinin yanında olduğunu söyleyen komünist idare “21 imtiyazı” vermek mecburiyetinde kaldı. Gdansk adıyla bilinen bu grevler sonunda, bağımsız işçi sendikaları kurma hakkı elde edildi.

Olayların gidişinden ürken Rusya’nın tehditleri ülkede sıkıyönetim îlanına sebep oldu. İşçi ayaklanmalarını organize eden Dayanışma Sendikası liderleri tutuklandı. 1982 yılında ABD baskısı neticesi sıkıyönetim kaldırıldı. 1983 yılında yine Danzig’te Lenin Tersanelerinde hükümet aleyhtarı gösteriler yapıldı. 1 Mayıs’ta Polonya İşçileri, İşçi hükümetinden haklarını talep etmek üzere “İşçi Bayramını” grevlerle kutladılar. Askerî idare işçilere bazı haklar verdi. 1985 seçimlerinden sonra başa geçen Jaruzelski, Batıyla ilişkilerini geliştirmeye çalıştı. DayanışmaSendikasına karşı takip edilen sert politika 1986’da yumuşamaya başladı. Artan ekonomik problemler 1988’de büyük bir grev dalgasına sebep oldu. 1989 Haziranında yapılan seçimlerde, o tarihe kadar iktidarda olan Birleşik İşçi Partisi ağır hezimete uğradı. Dayanışma Sendikasının teklifi üzerine Tadeusa Mazowiecki başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. 1990’daki devlet başkanlığı seçimlerini Lech Walesa kazandı.

Fiziki Yapı

Polonya yaklaşık 312.667 km2 lik yüzölçüme sahiptir. Baltık kıyıları yaklaşık olarak 525 km uzunluğundadır.

Polonya, bir ova görünümündedir. Güney sınırlarını teşkil eden Karpat Dağları haricinde ülke toprakları deniz seviyesinden yaklaşık 300 m kadar yüksektedir. Ülke esas olarak, güneyde Çek Cumhûriyeti sınırını teşkil eden dağlardan doğan ve Baltık Denizine dökülen Odra ve Vistula nehirlerinin vadilerini ihtiva etmektedir. Güney sınırındaki dağlar iki ayrı sistem halindedir. Güneybatıda Karkonsze Dağları ve güneyde Karpat Dağları yer alır. Bunlar bir seri paralel dağ silsilelerinden meydana gelmiş olup, en yüksek noktası 2503 m yüksekliğindeki Rysy Tepesi olan Tatra Dağlarında birleşirler. İki dağ sistemini, Polonya’nın güneye açılmasına izin veren Moravya Kapısı ayırır. Moravya Kapısı, bugün için dahi önemli bir kara ve demiryolu çıkışı ve bir ticarî ulaştırma kanalı olarak, tarihteki “geçiş yolu” rolünü muhafaza eden bir geçittir.

Vistula veOder’den başka diğer iki önemli nehir Bug ve Neisse’dir. Ülkede küçüklü büyüklü birçok göl vardır. Özellikle kuzeydoğuda göllerin sayısı oldukça fazladır. BunlardanSniardwy, Mamry ve Niegocin en büyükleridir.


İklim

Polonya’da yaz ayları sıcak, kış ayları soğuk ve uzun sürer. Yaz mevsimi için Haziran ayı sıcaklık ortalaması 18°C ila 20°C arasındayken, kış mevsimi için Ocak ortalaması ise -5°C ila -2°C arasındadır. Kuzey ve doğuda kış ayları oldukça sert geçer. Ülkenin çoğu bölgesinde yağan kar, uzun süre erimez ve öylece kalır. Yaz aylarında, çok sık sağnak yağışlar olur. Ova görünümündeki bölgeler, ortalama olarak 480 ila 650 mm arasında değişen bir yağış ortalamasına sahiptir. Fakat daha yüksek bölgelerde, mesela Baltık kıyılarında bu rakam daha yüksektir. Oldukça yüksek olan dağlık bölgelerde ise yıllık yağış miktarı 1020 mm’ye kadar ulaşır.

Tabii Kaynakları

Polonya topraklarının beşte birinden fazlası ormanlık arazidir. Geniş yapraklı ağaçlar çoğunluğu teşkil etmek üzere, kozalaklı ağaçlarla birlikte, kuzeydoğu bölgesi ormanlarla kaplıdır. Ormanların karakteri oldukça yavaş değişmekte olup, bugün mevcut ağaçlar yumuşak tahtalıdır.

Toprakların kalitesi farklı olup, çeşitli cinslerdedir. Dağlık bölgelerde daha ziyade ince ve taşlı toprak bulunur. Güney Polonya’daki lös tipi topraklarla, ülkenin ortasında geniş bir alanda mevcut, içinde organik maddeler olan kum ve kil karışımının meydana getirdiği topraklar en verimli olanlarıdır.

Polonya ormanlarında ve millî parklarında çoğunlukla kırmızı geyik, ayı, kurt, kartal, dağ keçisi, siyah leylek ve dev geyik yetişir. Ayrıca bazı bölgelerde sırtlan ve arslana da rastlanmaktadır.

Polonya’nın yer altı kaynakları oldukça zengindir. En önemli madeni kömürdür. Orta Polonya’da linyit rezervleri mevcuttur. Güney bölgelerde petrol ve tabiî gaz yatakları vardır. Yukarı Silezya’da çinko ve kurşun, Aşağı Silezya’da bakır çıkarılmaktadır. Demir cevheri rezervleri az miktarda bulunur. Mevcut kıymetli sülfür yatakları önemli bir gelir kaynağıdır. Ayrıca bir miktar gümüş, kadmiyum ve tuz da çıkarılır.


Nüfus ve Sosyal Hayat

Polonyalılar Slav ırkındandır. Nüfusun en eski kaynağını 10. yüzyılda “Polane” adı verilen Slav kabileleri meydana getirir. Yaklaşık olarak 37.875.000 nüfûsa sahip bir ülkedir. Nüfûsun % 98’ini Polonyalılar meydana getirir. Geri kalan küçük bir bölümünü ise Almanlar, Ukraynalılar ve Beyaz Ruslar teşkil eder. Polonyalıların % 65’e yakını genç olup, 15 ila 60 yaş grubu arasındadır. Nüfus yoğunluğu 121 olup, yıllık nüfus artışı % 1’dir.

Bugünkü Polonya lisanı, Islav kabilelerinden teşkil etmiş Polanelerin dilinden kaynaklanmaktadır. Buna mukabil, Pomerania’nın doğusunda ve Polonya Karpatlarının bazı bölgelerinde diğer Islav kabilelerinin bir miktar farklı yönleri bulunan lehçeleri de konuşulmaktadır.

Polonya halkının büyük bir bölümü Katoliktir. Hıristiyan âleminin bugünkü lideri olan Papa John Paul II, Polonyalıdır.

Polonya’da eğitim ve öğretim imkânları oldukça geniştir. Halkın okuma yazma oranı % 98’dir.

Siyasî Hayat

Polonya’da tek partili sisteme dayalı sosyalist rejim, 1988’de yerini çok partili sisteme bırakmıştır. Günümüzde de yürürlükte olan 1952 Anayasasına göre yasama yetkisi seym denilen tek meclisli parlamentoya aittir. Bu meclisin 460 üyesi beş yılda bir halk tarafından seçilir. Meclisin üyeleri arasından seçilen 17 kişilik Devlet Konseyi yasama ve bazı yürütme yetkilerine sahiptir. Asıl yürütme organı ise direkt meclise karşı sorumlu olan Bakanlar Konseyidir.


Ekonomi

Polonya ekonomisi,
Komünist ülkeler arasında kurulan “Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi” (Comecon) ekonomik yönü ağır basan bir askerî antlaşmadır. Polonya bunun bir üyesi olarak, ticaretini bu ülkelerle yapardı. Ülkede sosyalistler seçimleri kaybedince ve Sovyetler Birliği dağılınca başa geçen hükümet ekonomik problemleri halletmek için Batıya açılma politikasını uygulamaktadır.

Polonya endüstrisi oldukça çeşitlidir; gemi yapımı, tekstil, kimya, orman ürünleri, metal sanayi, otomobil, uçak, makine, çimento, alüminyum ve petrol ürünleri başlıca endüstri dallarıdır. Son zamanlarda kereste ve kâğıt endüstrileri de gelişmeye başlamıştır.

Madencilik ve maden sanayi oldukça gelişmiştir. Bunların en önemlileri kömür, çinko, kurşun ve bakırdır. Polonya, Batı Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük kömür üretici ülkesidir. Ayrıca sülfür üreten ülkeler arasında önde gelmektedir. Manganez, kalay, tuz, linyit, petrol, demir ve tabii gaz diğer önemli yeraltı kaynaklarıdır.

Enerji bakımından oldukça gelişmiş bir ülkedir. Sovyet yardımıyla kurulmuş hidroelektrik santralleri mevcuttur. Kömüre dayalı demir ve çelik endüstrisi önemli bir gelir kaynağıdır. Wroclaw, Poznan, Bydgoszcz, Yukarı Silesia en önemli mekanik ve elektrik mühendisliği endüstri merkezleridir. Gdansk ve Scczedn’de ise tersaneler mevcuttur. Son zamanlarda gıda, alüminyum endüstrisi Macaristan boksiti ve yerli gıda, alüminyum ve suni gübre endüstrileri gelişmiş durumdadır. Alüminyum endüstrisi; Macaristan boksitine ve yerli kahverengi kömüre bağlıdır.

Tarım ürünleri bakımından daha çok patates, şekerpancarı, tütün, keten, çavdar, arpa, buğday ve yulaf önde gelir. Güneyde şekerpancarı ve mısır üretimi önemli bir gelir kaynağı durumundadır. Hayvancılıkta ise daha çok sığır ve koyun yetiştirilir. Ayrıca balıkçılık diğer önemli bir kaynaktır. Çalışan nüfusun % 30’a yakın bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Polonya, para birimi olarak Zloty kullanır. Bir zloty 100 groszy’dir. Kişi başına düşen millî gelir 7200 doların üstündedir. Polonya dış ticaretinin yaklaşık üçte ikisi eski Comecon üyesi komünist blok ülkeleriyle olmaktadır. Bu ülkelerden en çok ticaret yapılanı Rusya’dır. İthalatın % 35 ve ihracatın % 26’sı bu ülkeyledir. Batılı ülkeler arasında en çok Almanya ile ticarî münasebetleri mevcuttur. Ayrıca İngiltere ve ABD, Polonya ile ticarî antlaşmaları bulunan liberal ülkelerdir. Özellikle son yıllarda buğday ve diğer tarım ürünlerinde ABD ile olan bağlılık artmıştır.

Polonya’nın ithalat ürünleri; tekstil hammaddesi, demir cevheri, makine ve teçhizat, tahıl ürünleri ve petroldür. Petrolün tamamı “Dostluk Boru Hattı” yoluyla Rusya’dan sağlanır.

Kömür, kimyevî maddeler, tekstil ürünleri, balık, giyim kuşam malzemeleri, kereste, linyit, çimento, et ve metal ürünleri başlıca ihracat kaynaklarıdır.

Ülkenin ulaştırma şebekesi özellikle İkinci Dünya Harbi esnasında işlemez hale getirilmiştir. Bugün ise düzenli yollara sahiptir. Demiryollarının toplam uzunluğu yaklaşık 25.848 km’dir. Bunun 3200 km’ye yakın bir bölümü elektriklidir. Nehir ve kanallar ulaşıma müsaittir. Odra Nehri üzerinde ticarî ulaştırma yapılmaktadır. Ülkenin ticaret yükünün ağırlığı demiryolları üzerinden olduğu için 363.116 km’ye ulaşan karayolları nispeten daha az gelişmiştir.

Modern bir hava yolu sistemine sahiptir. Ayrıca deniz ulaşımı da iyi durumdadır. Başlıca limanları Gdansk, Gdynia ve Szczecin’dir.
YÖK tarafından tanınan ve ülkemize uzaklığı sadece iki saat olan Avrupa Birliği üyesi Polonya Üniversiteleri disiplinli ve kaliteli eğitimleri ile tanınmaktadır.  Üstelik bu üniversitelerde öğrenim görmek için YGS' şartı aranmamaktadır. Sadece liseden aldığınız diploma yeterli!

 Avrupa Birliği üyesi Polonya üniversiteleri ülkemizdeki özel üniversitelere kıyasla çok daha ekonomiktir.  Öğrenciler, eğitim dili İngilizce olan bölümlerde okuyarak yabancı dillerini geliştirme imkânı bulacak. Aynı zamanda hem İngilizce öğrenecek hem de dünyada çok yaygın olan Lehçe öğreneceksiniz. 

Birçok Polonya üniversitesinin önemli bir özelliği de İngiltere üniversiteleri ile ortak çalışması ve mezunlarına ve İngiltere diploması da vermesidir.

Polonya'da Eğitim ve Yaşam Maliyetleri

Polonya Avrupa'da üniversite eğitimi almak için en ideal ülkelerden biridir. Polonya üniversitelerinde hem üniversite ücretleri hem de konaklama ve yaşam giderleri oldukça ekonomiktir. Üniversitelerin yıllık ücretleri ortalama 3000-4500 Euro civarındadır. Eğitiminizi yerel dil Lehçe olarak almayı tercih ederseniz bu ücretler 1000 Euro'ya kadar düşebilmektedir. Polonya'da Tıp, dişçilik, eczacılık gibi bölümlerin ücretleri diğer ülkelerde olduğu gibi biraz artış gösterse de, genellikle 8000 - 9000 Euro civarındadır ve Tıp fakültesi eğitimi için bu da oldukça ekonomik bir ücrettir.

Polonya’da eğitim alan öğrenciler için çeşitli konaklama seçenekleri vardır. Birçok Polonya üniversitesi öğrencilere yurt olanağı sağlamaktadır. Üniversite yurtları genellikle 3-4 kişilik odalarda oluşmakta olup, standart yurtların aylık ücretleri ortalama 70-100 Euro civarındadır. Daha konforlu ve yüksek standartlardaki özel yurtlarda ise ücretler biraz daha yüksek olmaktadır. Pek çok öğrenci konaklama için ev kiralamayı tercih ederler ve birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralarlar. Ev kiraları şehre, bölgeye ve ev özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle 3 kişinin paylaşabileceği standart bir evin kirasının ortalama 350 - 600 Euro arasında olacağı söylenebilir.

Polonya Avrupa'da üniversite eğitimi almak için en ekonomik ülkelerden biridir. Üniversitelerin yıllık ücretleri 3000 - 4500 Euro arasındadır.Eğitiminizi Lehçe olarak almayı tercih ederseniz yıllık üniversite harcınız önemli oranda düşecektir. Öğrencilerin konaklama için çeşitli seçenekleri vardır. Dileyen öğrenciler yurtlarda ya da kiralık evlerde konaklayabilir. Genellikle bir öğrencinin aylık konaklama masrafı 150-200 Euro civarındadır. Ulaşım, beslenme, sosyal giderler vb harcamalar için genellikle aylık 300- 400 Euro yeterli olmaktadır. Genel olarak bir öğrencinin aylık masraflarının 500-600 Euro civarında olduğu söylenebilir.

 

Türkiye'de eğitim almanın da bir maliyeti olduğunu unutmayın!

Herşeyden önce belirtmekte fayda var ki, Türkiye'de üniversite eğitimi almanın da bir maliyeti vardır. İster devlet üniversite, ister vakıf üniversitesinde okuyun, mutlaka üniversite öğrencisi olmanın belli  masraflarıyla karşılaşacaksınız. Birçok öğrenci bu hesaplamayı hatalı yaptığından karar vermede zorlanabiliyor. Aşağıdaki tabloda Türkiye'de ve Kıbrıs'ta eğitim almakla Polonya eğitim maliyetleri detaylı olarak karşılaştırılmıştır. Rakamlar birçok benzer maliyetin ortalaması alınarak oluşturulmuştur.

 

Devlet
Üniversitesi

Vakıf
Üniversiteleri

KKTC
Üniversiteleri

Polonya
(Tıp Eğitimi)

Polonya
(Diğer Bölümler)

Aylık Konaklama

400 TL

600 TL

700 TL

220 €

220 €

Aylık Beslenme

400 TL

700 TL

750 TL

250 €

250 €

Aylık Ulaşım

100 TL

120 TL

150 TL

10 €

10 €

Aylık Sigorta

0

0

0

10 €

10 €

Aylık Çeşitli Giderler

100 TL

100 TL

150 TL

30 €

30 €

Aylık Gider toplamı

1000 TL

1570 TL

1750 TL

520 €

520 €

Yıllık Gider Toplamı (10 ay)

10,000 TL

15,700 TL

17,500 TL

5,200 €

5,200 €

Yıllık Eğitim Ücreti

800 TL

15,000 TL

15,000TL

8000 €

3,000  €

Yıllık Genel Toplam

10,800 TL

30,700 TL

32,500 TL

13,200 €

8,200 €

Yıllık Genel Toplam

10,800 TL

30,700 TL

32,500 TL

25,344 TL

15,750 TL

Yukarıdaki tablolar dikkatle incelendiğinde çıkacak sonuç;  üniversite eğitimi almak için yurtdışındaki olanakları değerlendirmenin herkes için mümkün olduğudur. Ülkemizdeki sınav sistemi nedeniyle istediğiniz kalitede bir üniversiteye giremiyorsanız, ya da istediğiniz bölümü okuyamıyorsanız, hiç zaman kaybetmeden yurtdışı eğitim olanaklarını değerlendirmelisiniz. Hatta artık birçok öğrenci yurtdışında eğitim almanın ülkemizdeki birçok üniversiteye kıyasla çok daha mantıklı olduğu analizini yapmakta ve üniversite sınavına dahi girmeye gerek görmeden başvurularını başlatmaktadır.

Polonya Üniversitelerine Başvuru ve Kabul koşulları

Bir Avrupa Birliği ülkesi olduğundan Polonya üniversitelerine başvuru için Türkiye'de üniversite yerleştirme sınavına girmeniz ya da bir üniversiteye yerleştirilmiş olmanız gerekmiyor. Lisans eğitimi için lise diplomanız ve lise not dökümünüz ile başvuru yapabilirsiniz. Kabul aşamasında adayların lisede almış oldukları dersler incelenerek öğrencinin okuyabileceği bölümler belirlenir. Öğrenciler yeterlilik ve potansiyellerinin uygun olduğu tüm bölümler için başvuru yapabilir.

Polonya üniversitelerinde eğitim Eylül ortası gibi başlar. Öğrencilerin üniversite başvuru ve kayıt işlemlerine Haziran -  Temmuz aylarında başlaması gereklidir. başvuru süreci ve vize işlemleri için bu süre önemlidir. Bazı üniversiteler Ağustos sonuna kadar kayıt kabul ederler ancak olası kontenjan sınırlamalarına takılmamak için buna göre hareket etmemek en doğrusudur.

Yabancı dil hazırlık yılı

Polonya'da birçok üniversitede İngilizce eğitim alabilirsiniz. Dilerseniz Lehçe eğitim de alabilirsiniz ki bu size çok geniş bölüm seçenekleri sunacaktır. Üniversitede eğitime doğrudan başlayabilmeniz için en az upper-intermediate seviyede İngilizce biliyor olmanız gerekiyor. Üniversiteler giriş aşamasında size bir dil sınavı uygulayarak seviyenizi ölçecekler ve ona göre karar vereceklerdir. İngilizce seviyesi düşük olan ya da Lehçe öğrenmek isteyen öğrenciler, Euro Star ın anlaşmalı olduğu üniversite ya da özel eğitim kurumlarında ilk yıl dil eğitimi alır, bu eğitimin ardından bölümlerine başlayabilirler.

Üniversite ve Şehir seçimi

Üniversite seçimi yaparken en önemli kural seçiminizi sadece üniversitenin ücretine bakarak yapmamanız gerektiğidir. En iyi üniversite en ucuzu ya da en pahalısı değildir. Seçeceğiniz üniversite sizin hayatınızın geri kalanını doğrudan etkileyecek ve değiştirecek olan yıllarını geçireceğiniz kuruluştur ve bu seçim hayatınızın belki de en önemli seçimlerinden biri olacaktır. Üniversitenizi seçerken ücretin yanı sıra, o üniversitenin okumak istediğiniz bölüm için ne kadar iyi bir seçenek olduğunu, öğrenci yapısı ve akademisyen kadrosunu incelemeli, üniversitenin size sağladığı  kültürel, akademik ve sportif olanaklar hakkında bilgi edinmelisiniz. Euro Star akademik danışmanları bu konuda size en iyi biçimde hizmet verecekler ve doğru yönlendirmeler yaparak en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olacaklardır.

Bölüm seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Herkesin bir ideali vardır. Bu çok normal ve gerekli bir şeydir. Ancak ideallerini oluştururken, kendinizle ilgili gerçekleri doğru ve samimi olarak değerlendirmeli, mevcut potansiyeliniz, yeterlilikleriniz ve bilgi birikiminize uygun bölümleri tercih etmelisiniz. Bir mesleği ya da bölümü çok seviyor olmanız sizin o bölümü okuyabileceğiniz anlamına gelmeyebilir. Maalesef yurtdışında eğitim almayı tercih eden çok sayıda öğrencinin içine düştüğü yanılgı budur. Sınavsız kabul ediliyor olmanız, diplomanızı "çantada keklik" hale getirmeyecektir. Bir bölüme kabul edilmekten çok daha zor olanı, o bölümü bitirebilmektir. Lisede almış olduğunuz eğitim, geçtiğiniz derler ve becerilerinizi mutlaka iyi değerlendirmeli ve kendi gerçeklerinize en uygun bölümü, daha doğrusu okuyup bitirebileceğiniz bölümü seçmelisiniz.

POLONYADA TIP EĞİTİMİ
Sadece lise diplomasıyla Polonyada tıp eğitimi alabilirsiniz.

Gelecekte doktor , diş hekimi ya da eczacı olmak istiyor fakat sınav engelleri nedeniyle ideallerinizden vaz geçmek zorunda kalıyorsanız size mükemmel bir teklifimiz var. Avrupa Birliği üyesi olan Polonya'da tıp eğitimini üniversite sınavında başarılı olmak zorunda olmaksızın alabilirsiniz. Lise diplomanızla kayıt olup, YÖK denkliği ile, dilerseniz İngilizce eğitim alarak idealinize ulaşmak sizin elinizde. İhtiyacınız olan tüm desteği Euro Star size veriyor! Dilerseniz hemen işlemlerinize başlayarak Eylül ayında Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ya da Fizik Tedavi bölümlerinde eğitime başlayabilirsiniz...

Türkiye ve AB arasında eğitim denkliği sağlanmış durumda olduğu için öğrencilerimiz Erasmus gibi programlarla AB ülkelerinde bir dönem eğitim alıp, sonra eğitimlerine normal biçimde devam edebiliyorlar. Aynı denklik anlaşması, öğrencilerin serbest dolaşımını da kapsadığı için, eğitiminize bir AB ülkesinde devam etmenizin önünde hiçbir engel yoktur. Öğrencilerin YÖK denkliği ile Avrupa Birliğinde, üniversite sınavına girmeden eğitim alabilecekleri resmen açıklanmıştır.

Avantajlarınız neler?

1- Bir Avrupa Birliği üniversitesinden, mavi diploma alarak mezun olacaksınız ve mesleğinizi Türkiye ve tüm dünyada yapabileceksiniz.
2- İdeallerinize ulaşmak sizin elinize olacak. Sınav engelleri yüzünden istemediğiniz bir hayatı yaşamak zorunda değilsiniz.
2- Uluslararası bir ortamda eğitim alıp, yaşayacak, İngilizcenizi aktif olarak kullanacaksınız.
3- Sahip olacağınız Schengen vizesi sayesinde tüm Avrupa'yı gezip görebilecek, eğitiminizin ardından Avrupa Birliğinde staj ve kariyer başlangıcı yapma hakkı elde edeceksiniz.( KKTC ve Türkiye'deki hiçbir üniversite size bu olanağı veremiyor!)
4- Şu andaki ile aynı hatta daha ile az para harcayarak Avrupa Birliğinde eğitim almış olacaksınız.

Kimler TIP eğitimi almak için uygundur?

Yurtdışında Tıp, diş hekimliği ya da eczacılık gibi zor bölümleri okumaya karar vermeden önce mutlaka kendinizi ve yeterliliklerinizi doğru biçimde değerlendirmelisiniz. Üniversiteye girmek değil, bitip mezun olabilmek önemlidir. Bu üniversitelerin sizi sınavsız olarak kabul ediyor olması, üniversitede eğitiminizin kolay ve zahmetsiz olacağı anlamına gelmiyor. Aksine bu eğitimleri yurtdışında almak Türkiye'de almaktan çok daha zordur. Avrupa birliği üniversitelerinde tıp grubu bölümlerde eğitim alacak olan adayların lise eğitimlerini fen ağırlıklı olarak almış olmaları, özellikle Biyoloji, Kimya ve Fizik derslerinde kabiliyet ve bilgi dağarcıklarının üst seviyede olması çok önemlidir. Tıp eğitimleri daha ilk yıldan sizin tüm bu alanlarda yetkin ve bilgili olduğunuz varsayımıyla verilmektedir. Yani eksiklerinizi üniversiteyi okurken kapatmanız Dünyanın en zor ve en uzun süreli bölümlerini, farklı bir dilde  öğrenmeye talip olduğunuzu unutmamalısınız. Gerekli yeterliliklere sahip olmadan Tıp bölümlerine girseniz dahi büyük olasılıkla daha ilk yıldan üniversiteyi bırakma kararı alabilir, hem paranızı hem de çok değerli bir yılınızı kaybedebilirsiniz

 

   

Polonyada Tıp Eğitimi, Polonyada Tıp Eğitimi, Polonyada Eczacılık, Polonyada Diş Hekimliği, Polonyada Tıp Uzmanlık Eğitimi