Ukrayna 'da Üniversite
Bulgaristan 'da Üniversite
Belarus 'da Üniversite
Azerbaycan 'da Üniversite
Bosna Hersek 'de Üniversite
Macaristan 'da Üniversite
Kazakistan 'da Üniversite
Polonya 'da Üniversite
Rusya 'da Üniversite
Romanya 'da Üniversite
Moldova 'da Üniversite
Makedonya 'da Üniversite
Malezya 'da Üniversite
Almanya 'da Üniversite
Avusturya 'de Üniversite
Litvanya 'da Üniversite
Suriye 'de Üniversite
İtalya 'da Üniversite
İngiltere 'de Üniversite
Kanada 'da Üniversite
Kırgızistan 'da Üniversite

Bosna'da Üniversite

Bosna-Hersek ya da resmî adıyla Bosna ve Hersek  Balkanlar'da 51.197 km2'lik yüzölçümü ve yaklaşık 4.500.000 kişilik nüfusu olan bir ülkedir.

Ülke bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar. İngilizcede ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulmadan tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denir. Ancak Türkçede tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiği anda Boşnaklar yani Bosnalı Müslümanlar terimi kastedilir. Ayrıca ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. Bosnalıyım demek Müslüman’ım demektir. Hersekliyim demek Hırvat’ım demektir.
Ülke yönetim açısından iki devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti'dir.
Ülkeyi, kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan, doğudan Sırbistan,yine güneyden Karadağ çevirmekte, Adriyatik Denizi ’ne ise Neum şehrinin bulunduğu yerde yalnızca 20 km'lik (limanı olmayan) bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Devletin başkenti ve en büyük şehri Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Bu coğrafî özelliğinden dolayı şehir kış turizmine elverişlidir ve 1984 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır.
Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde ılıman karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

Eski Sosyalist Yugoslavya'nın altı federe cumhuriyetinden biri olan Bosna-Hersek, bağımsızlığını 1990'lı yıllardaki Yugoslavya'nın-SSCB gibi-çözüldüğü yıllarda kazanmıştır. 1992 yılında Yugoslavya'dan ayrılan Slovenya ve Hırvatistan'ın bağımsızlığını tanıyan ABve BM, Makedonya ve Bosna-Hersek'in bağımsızlığını referandum şartına bağlamıştı. Bu nedenle 1992 yılında Bosna-Hersek'te yapılan referandumda halk bağımsızlıktan yana oy kullanınca yeni devlet kuruldu. Ancak bu devleti ülkedeki Sırplar tanımadı ve Boşnaklar ve Hırvatlara karşı savaş açtı. 1995 yılına kadar süren Bosna Savaşı'ndan sonra Dayton Barış Antlaşması imzalandı. Buna göre ülkede barışı uygulayacak uluslararası bir konsey kuruldu. Bu konsey bir Bosna-Hersek Yüksek Temsilciği kurdu. Sonuçta ülkede bulunan bu yüksek temsilcilik şu anda cumhurbaşkanını görevden alma dâhil birçok yetkiyle donatılmıştır.
Günümüzde gelinen noktada Bosna-Hersek'in bölünmüşlüğü devam etmektedir. Az da olsa bazı bakanlıkların (Savunma, Gümrük vb) birleştirilmesi çalışmaları sürmektedir.


İKLİM
Bosna-Hersek'te karasal iklim hâkimdir. Hava sıcaklıkları, en sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos’ta 30 dereceye kadar çıkarken, en soğuk günler ise, Aralık ve Ocak aylarında yaşanmakta ve sıcaklık -20 dereceye kadar düşmektedir. Genelde 4 mevsim bol yağış alan ülkede en yağışlı ay Haziran (105–115 mm), en kurak ay ise Aralık’tır (40–70 mm). Ülkenin güneybatı kesiminde ve Neretva Vadisinde Akdeniz iklimi görülür. Bu bölgelerde meyve-sebze bahçeleri, üzüm bağları bulunmaktadır. Hayvancılık ise, ülkenin tümünde yapılmaktadır.
Başlıca nehirleri Una, Sana, Drina, Sava, Bosna, Vrbas ve Mostar Köprüsü'nün altından akan Neretva'dır.
Başlıca doğal kaynakları kömür, demir, boksit, manganez, ormanlar, bakır, krom, çinko, kurşun<, tuz, >barit, asbest, kaolin ve alçıdır.
Ülkedeki ekilebilir toprakların oranı %14, otlak ve meraların oranı %20, orman ve ağaçlık alanların oranı %39, diğer toprakların oranı da %27'dir. Sulanabilen arazi 20 km2'dir.

Öğrenci olarak Bosna Hersek vize başvurusu

  • Bosna Hersek Konsolosluğu vize departmanına hitaben dilekçe
  • Okuldan yeni tarihli öğrenci belgesi
  • 18 yaş dolmamış ise anne ve babadan Bosna Hersek ya seyahat edebilmesi için muvafakat name
  • Aile işveren ise veya bordrolu ise yukarıda belirtilen belgelerin tamamı eklenecektir.
  • 2 Biometrik Resim ( Arka Fonu Beyaz, Yeni Çekilmiş ve Rötuşlanmamış )
  • Pasaport ( Vize bitiş tarihi itibarıyla en az 6 ay süresi olan, varsa eski pasaportlarınız )
  • Seyahat Süresini Kapsayan 30.000 Teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası
  • Anne veya Babanın geçerli ya da eski Bosna Hersek vizesi varsa fotokopiler

 

 
Travnik Üniversitesi

Travnik Üniversitesi

 

  • Travnik, Bosna-Hersek'in merkezinde, Saraybosna'nın 90 km batısında yer alan şehir.Merkez Bosna Kantonu'nun başkentidir. Travnik vezirler şehir olarak bilinir. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu'na onlarca devlet adamı yetiştirmiştir. Şehirde bir fotoğraf karesine 40 cami sığdığı söylenir. Gerçekten de şehir bir Osmanlılık göstergesi olarak sayısız türbe ve camiye sahiptir. Bir zamanlar Bosna Eyaleti'nin merkeziydi. Travnik ayrıca Nobel ödüllü yazar Ivo Andric'in doğduğu kenttir.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi


  • Başkent Saraybosna, birçok bakımdan sadece Bosna-Hersek'in değil aynı zamanda eski Yugoslavya'nın en ilginç şehridir. Zira Saraybosna, Yugoslavya'daki Müslüman Reis-ül Ulemanın, Sırp Ortodoks Metropolitinin ve Katolik Başpiskoposunun makamlarının bulunduğu yerdir.

Zenica Üniversitesi

Zenica Üniversitesi

 

  • Zenica yüksek öğrenim Tarihi düz başlamadan önce 40 yıllık Yüksek Teknik Okulu metalurjik meslek kurulmuştur. 1959 ve 1960 yıllarında Fakültelerin kurulması yoğun çalışma ve ilçe Halk Komitesi Zenica ve İcra viijeca NRBiH 1961, bu teyit kararı Teknik Lisesi Metalurji Mühendisliği Zenica yılında, University of Sarajevo olarak döndü.