Avusturya'da Dil eğitimi
Almanca eğitim veren bir ülkeyi seçmek için en önemli nedenlerden biri de Almancanın dünya genelinde geçerli bir dil olduğunun gerçekliğini görmektir. Almancaya hakim olmak iş bulma aşamasında son derece önemlidir. Avusturya'da lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak için karar verdiyseniz en kısa sürede Türkiye'de de almanca öğrenmeye başlayabilirsiniz. Avusturya'ya gidene kadar geçecek sürede öğreneceğiniz Almanca ile aşağıda bahsedeceğimiz kurslarda seviye tespit sınavlarına girebilir ve bir ya da birkaç kur ilerinden dil eğitimine başlayarak büyük bir avantaj yakalayabilirsiniz.
Almanca veren kaliteli eğitim kurumları ile dil eğitimi vermekteyiz. Ayrıntılı Bilgi İçin Merkezimizde öğrenebilirsiniz.
Avusturya'da dil kursu
Avusturya'da kurs secimi ve kurs kaydınız firmamız tarafından gerçekleştirilir.
Avusturya'da tüm şehirlerde üniversitelere ait dil kursları bulunmaktadır. Bu kurslardan alınacak yeterlilik belgesi ile üniversitenize kesin kayıt yapma ve eğitiminize başlama hakkı alıyorsunuz.
Viyana'da Almanca eğitiminizi alabileceğiniz kurlarda bulunmaktadır.
- Grundstufe ( Başlangıç seviyesi )
- Mittelstufe ( Orta seviye )
- Oberstufe ( İleri seviye )
Avusturya Orta Avrupa'da dokuz eyaletten oluşan federal cumhuriyettir. Eyaletleri, Karnten, Nieder-Österreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg, Oberösterreiche, Wien ve Burgenland'dır. Kuzeyinde Çekoslavakya; doğusunda Macaristan, güneyinde Yugoslavya ve İtalya; batısında İsviçre ve Almanya bulunmaktadır. Ülkenin başkenti Wien'dir. Ülkenin büyük kısmı Alp Dağları ile kaplıdır. En yüksek doruk Hohe Tauern kitlesindeki Gross Glockner (3.800m)'dir. Ana ırmak Tuna ve kollarıdır. En büyük gölü doğu sınırındaki Neusiedler'dir.
Avusturya'da tarım olanakları sınırlıdır ve arazinin ancak %20'si ekilmektedir. Tahıl, şeker pancarı, üzüm başlıca ürünleridir. Ayrıca süt, tereyağ ve peynir başlıca ürünleri arasında yer almaktadır. Hayvansal üretim, ihtiyacın tamamına yakınını karşılamaktadır. Orman ürünleriyse, Avusturya 'nın dışsatımında dördüncü sırada yer almaktadır. Çalışan nüfusun yarıya yakını sanayi sektöründedir. Demir-çelik, alüminyum, porselen, ağaç işleri, mobilyacılık başlıca sanayi kollarıdır. Avusturya, Avrupa'nın en önemli turizm ülkelerinden biridir.
Avusturya'da cinsiyet, dil, din, ırk ve sınıf ayırımı yapılmaksızın bütün çocuklar devlet okuluna gidebilir. Devlet okullarında, eğitim karma ve parasızdır. Avusturya'da eğitim dokuz eyalette aynı şekilde düzenlenmiştir. Okullar ve okul kitapları ücretsizdir. Okula devam eden çocukların sigortaları ve okula gidiş-geliş masrafları hükümet tarafından karşılanmaktadır.
Avusturya'da bugünkü eğitim politikası okulların özerkliğini artırarak bağımsız hareket etmelerini sağlamaktadır. Bu da her düzeydeki okullarda öğretmenler kurulunun, veli ve öğrencilerin yetkilerini artırmaya yardımcı olmaktadır. Avusturya eğitim politikasının bir başka özelliği ise Avrupa Birliği'ndeki devletlerin gelişmiş standartlarına eşdeğer bir eğitim sistemi oluşturmaktır.
1962 yılında Avusturya eğitim sistemi kapsamlı bir yasa ile yeniden yapılandırılmıştır. Avusturya'da devamlı olarak ikamet eden her çocuk okula gitmekle yükümlüdür. 6 yaşını dolduran her çocuk 9 yıllık zorunlu eğitime devam etmek zorundadır.
Avusturya'da 7 tür okul vardır. Bunlar; genel eğitim veren zorunlu okullar, genel eğitim veren ortaokul ve lise, öğretmen ve eğitmen eğitimi veren okullar, zorunlu eğitim kapsamında meslek okulları ve mesleki eğitim veren orta dereceli okullar, meslek yüksek okulları, kolejler, akademiler, yüksekokullar, üniversiteler ve çalışanlar için okullardır.
Bu bölümde Avusturya eğitim sisteminde yönetim süreçleri (karar, plânlama, örgütleme, iletişim, eşgüdümleme ve değerlendirme) şu şekilde işlemektedir.
Karar Süreci: Avusturya'da eğitim sisteminin amaç ve politikalarını Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı belirlemektedir. Avusturya eğitim politikası 1962 'de çıkarılan yasa ile belirlenmiştir. Buna ek olarak yapılan düzenlemeler ise Eylül 1999'da yürürlüğe girmiştir. Üniversite eğitim ve araştırma konularında özerk olarak birlikte idari ve mali konularda Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığına bağlıdır.
Planlama Süreci: Avusturya'da eğitimin plânlanmasından, Eğitim Bilim ve Kültür Bakanlığındaki plânlamayla ilgili birimler sorumludur. Eğitim giderleri hükümetin koyduğu vergi gelirleriyle, belediye ve vakıfların katkısıyla finanse edilmektedir.
Örgütlenme Süreci: Avusturya'da eğitimin örgütlenmesi yasal düzenlemelerle gerçekleşmektedir. 1962'de çıkarılan yasa ile yeniden örgütlenme sağlanmıştır. Yükseköğretimde örgütlenme ise 1975'te çıkarılan yasa ile düzenlenmiştir. Eğitim örgütlenmesinden Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı sorumludur.
İletişim Süreci: Avusturya'da eğitimin yönetimi yasalarla belirlenmiştir. Avusturya eğitim sisteminde iletişim süreci yukarıdan aşağıya emir ve yönerge; aşağıdan yukarıya ise bilgilendirme ve öneriler olarak gerçekleşmektedir.
Eşgüdümleme Süreci: Avusturya eğitim sisteminde en üst düzeyde eşgüdümlemeyi Eğitim, Bilim ve Kültür Bakanlığı sağlamaktadır. Eyaletlerde ise eğitim müdürlükleri eşgüdümlemeden sorumludurlar.
Değerlendirme Süreci: Avusturya'da eğitimin yasayla belirlenen politika, program ve plânların değerlendirmesini Eğitim Bilim ve Kültür Bakanlığı yapmaktadır..
Sonuç olarakAvusturya'da İngilizce, Fransızca gibi uluslar arası dillerin kullanılması kültürler arası eğitimin gelişmesi ve yaygınlaşması için iyi bir araç olarak düşünülebilir. Avusturya üniversitelerinden mezun olanlara Avrupa Topluluğuna üye ülkelerce denk kabul edilmesi nitelikli işgücü istihdamını artırmaktadır. Nitelikli işgücü nitelikli eğitime koşut olarak açığa çıkmaktadır. Nitelikli eğitim ise eğitime daha çok yatırımın yapılması anlamında düşünülebilir.
|