Malezya Üniversiteleri
ALTERNATİF EĞİTİM FIRSATLARI
Uzakdoğu’nun muhteşem doğal güzellikleriyle kaplı ülkesi Malezya, İngilizce’nin yaygın olarak konuşuluyor olması, nüfusunun yarısından fazlasını Müslümanların oluşturması ve sempatik insanlarıyla ilgi çekiyor. Türkiye’den bir çok öğrencinin eğitim görüp geldiği Malezya üniversiteleri de her ne kadar YÖK tarafından tanınmasa ve denklik verilmese de yetiştirdiği öğrencilerin kalitesiyle göz kamaştırıyor. Malezya’da iyi bir eğitim alınabilecek adreslerden biri ise Türkiye’nin de kurucu ülkeleri arasında yer aldığı Uluslararası İslam Üniversitesi. Yaklaşık 25 yıllık bir geçmişe sahip olan üniversitede 84 farklı ülke öğrencisi eğitim görüyor.
İKİ DİL ÖĞRENME ŞANSI
İslam Üniversitesi olması nedeniyle, bazı bölümler için belirli zorunlu ilahiyat dersleri de bulunuyor. Yani sosyal bilimler fakültesinde okuyan bir öğrenci aynı zamanda İlahiyat dersleri de alıyor. Öğrenciler, istekleri ve başarılarına bağlı olarak iki diplomaya birden de sahip olabiliyor. Kredili sistemde öğrenci alacağı dersleri ve hocaları özgürce seçebilirken, okulu 3 yılda bitirme imkanına da sahip oluyor. Üniversiteden kabul alan öğrenciler, İngilizce ve Arapça seviye imtihanına tâbi tutuluyor ve seviyelerine göre hazırlık sınıflarına yerleştiriliyor. Üniversiteye başvuru, okulun internet sitesinden edinilen başvuru formu posta ile gönderilerek yapılıyor. Başvuru için lise diploması, lise not döküm belgesi ve mutlaka ÖSS’ye girildiğini gösteren sonuç belgesi gerekiyor. Ayrıca tavsiye mektubu da isteniyor.
HER BÖLÜM VAR
Malezya İslam Üniversitesi’nde Hukuk, Mimarlık, Ekonomi, Mühendislik, Bilgi ve İletişim, Teknoloji İlahiyat, Sosyal Bilimler, Yabancı Diller, Tıp, Eczacılık ve Hemşirelik fakülteleri ile bunlara bağlı bir çok bölüm bulunuyor. Ekonomi, Hukuk, İlahiyat ve Sosyal Bilimler, Bilgi ve İletişim Fakültelerinin ücretleri 2-3 bin dolar arasında, Mimarlık, Mühendislik ve Sağlık Bilimleri fakültelerinin ücretleri ise 4-5 bin dolar arasında değişiyor. Tıp ve Eczacılık fakülteleri için 10 bin dolar ödeniyor. Öğrenciler, aylık 100 dolara çok rahatlıkla geçinebiliyor. Kayıt ücreti, yabancı dil testi gibi ilave harcamalar için de 300 dolar ayırmak gerekiyor. Üniversitede 5 üzerinden 3 not ortalamasına sahip olan öğrenciler başarı bursuyla okuyabiliyor. Fakültelerin ücretlerine yurt ve barınma ücretleri de dahil. Kuala Lumpur’daki kampüs içerisinde her türlü imkan yer alırken, Türk öğrencilerin büyük çoğunluğu aynı yurtta barınıyor. Üniversiteyle ilgili olarak www.ensar.org sitesinde detaylı bilgiler yer alırken, başvuru formunu (www.iiu.edu.my) adresinden edinebilirsiniz.
Başörtülüler el üstünde tutuluyor
Kadıköy Anadolu İmam hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra başörtüsü yasağı nedeniyle yurt dışına gitmek zorunda kalan binlerce öğrenciden biri olan Ayşe Olgun, Malezya İslam Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden bu yıl mezun olmuş. Malezya’da ve üniversitede başörtülü kızların el üstünde tutulduğunu anlatan Olgun, kadınların hayatın her alanında olduğunu, camcılıktan otobüs şoförlüğüne kadar her türlü mesleği yaptıklarını anlattı. Okulun yönetici kadrosu içerisinde de önemli oranda kadınların bulunduğunu ifade eden Ayşe Olgun, okulda hem teoirk hem de pratik anlamda İngilizce öğrenebildiklerini söyledi. Okulla ilgili ilginç bir bilgi veren Ayşe Olgun, okulda bazı noktalarda asılı olan kılık kıyafet kuralları levhasında çok açık kıyafetle dolaşılmasının yasak olduğunun yazılı olduğunu da kaydetti. Malezya’ya gitmeyi düşünen öğrencilere yemekler konusunda uyarıda bulunan Olgun, yemeklerin ağırlığı nedeniyle ilk sene oldukça sıkıntı çektiklerini belirtti. Malezya halkının Osmanlı’dan ötürü Türklere karşı son derece saygı ve sevgi beslediğini anlatan Olgun, Malezya’nın tropikal iklimi nedeniyle öğrencileri tatil havasına soktuğunu bu nedenle ders temposunu tutturabilmenin önemli olduğunu da dile getirdi.
Keşfedilmeyi bekleyen kıtada öğrenim
Dünyanın tek ‘kıta devleti’ olan kangrular ülkesi Avustralya, kültürel çoğulculuğu ve coğrafî çeşitliliğiyle canlı, enerjik, renkli, hareketli ve zevkli bir ülke. İnsanlarının sıcakkanlı, açık fikirli ve cana yakın olması, ülkeyi yabancı öğrenciler için ideal bir merkez yapıyor. Uluslararası öğrencilerin ihtiyaçlarına duyarlılık gösterilmesi kültürel ve dini ihtiyaçlarına saygı duyulması Avustralya’yı öne çıkaran bir başka etken. Ülkedeki eğitim ve yaşam masrafları ABD ve İngiltere’de olduğundan daha düşük. İngilizce kursu için aylık 400-600 dolar, üniversiteye hazırlık için yılda 6 – 8. bin dolar, İşletme ve edebiyat öğrenimi için yılda 6-10 bin dolar fen branşları içinse 7-12 bin ABD Doları arasında bir bütçe ayırmak gerekiyor. Yaşam için aylık 400 dolar yetebiliyor. Master ve doktora yapmak isteyen Türk öğrenciler kolay kabul edilirken geniş araştırma burslarından da faydalanabiliyorlar. Avustralya’da da öğrencilerin eğitim görecekleri alanda bir yıl hazırlık okumaları gerekiyor. Üniversite, yüksek okul eğitimi için İngilizce yeterlilik şartı aranıyor. Bunun için IELTS sınavına girmek ve istenilen puanı almak gerekiyor. Avustralya’da İngilizce eğitiminizi tamamladıktan sonra, eğer üniversite veya yüksek okul eğitiminizi de Avustralya’da yapmak isterseniz, bunun için Türkiye’ye geri dönmelisiniz ve IELTS sınav sonucunuzla birlikte, Avustralya Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu’na başvurmalısınız. Avustralya’nın farklı bir özelliği ise eğitim Şubat’ta başlıyor ve Aralık ayına kadar devam ediyor. Programların son başvuru ayı ise Ekim.
Uzak Adalarda dil öğrenin
Avustralya’nın doğusundaki adalardan meydana gelen Yeni Zelanda da yine uzaktaki eğitim alternatifleri arasında bulunuyor. Yeni Zelanda’da konuşulan diller İngilizce ve Maori dili. Her İngilizce yazının yanında genellikle Maori dilindeki anlamı da yazıyor. Yeni Zelanda’da üniversite okumak bir bakıma uzun süreli tatil anlamına da geliyor. Lisans eğitiminin 3 yıl olduğu Yeni Zelanda’da, yabancı öğrenciler için ‘Foundation Studies’ adıyla hazırlık eğitimi veriliyor. Eğitim maliyetlerinin oldukça uygun olduğu ülke, sertifika ve diploma programı okumak isteyenlerin de tercihleri arasında yer alıyor. Teknoloji Enstitüleri’nde bilgisayar ve teknoloji alanında bir programa katılarak sertifika sahibi olunabiliyor. Yeni Zelanda’da Lisans programları yaklaşık 10 ile 15 bin dolar arasında değişirken, okullar isteyen öğrencilere aile yanı konaklama ayarlayabiliyor. Bu konaklamanın ücreti ise aylık 500 dolar civarında. Yeni Zelanda, Türk öğrenciler tarafından ağırlıklı olarak bir yıllık programlarda dil öğrenme amacıyla tercih ediliyor. Halkın büyük bölümünün İngiliz göçmenlerden oluşması, bu ülkeyi İngilizce öğrenmek için tercih edenlerin sayısını artırıyor. ( Avustralya ve Yeni Zelanda ilgili bilgi almak için İdealSas Yurt dışı Eğitim: 02122923904)
Okul ve yurt için kayıtlar başladı
Üniversite ve öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak isteyen öğrenciler için kayıtlar bugün başladı.
Üniversiteye kayıt için adaylardan şu belgeler isteniyor: ‘ÖSYS sonuç belgesi, Lise diploması, Hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge, Nüfus cüzdanının onaylı örneği, İkametgah, 1984 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak askerlik durum belgesi, 12 adet 4. 5cmx6cm boyutunda fotoğraf (Fotoğraflar son altı ay içinde, önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olacak), Katkı payının ödenmesi ile ilgili belge, Kayıttan önce belirlenip, üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgeler.’ |