Viyana Üniversitesi
1365 yılında Herzog Rudolf IV. tarafından kurulan Viyana Üniversitesi ( Latince adı; Alma MaterRudolphina) Alman Dil ve Kültür coğrafyasının en eski ve 71.000 öğrencisi ve 8.000 çalışanı ( bunlardan 6000' i bilim adamı) ile Avusturya´nın olduğu gibi Orta Avrupa´nın da en büyük üniversitesidir ve günümüze kadar yapılmış olan dünyanın en iyi üniversite sıralamalarında hep üst sıralarda yer almıştır.
Viyana Üniversitesinin uluslar asi alanda araştırma ve eğitim konularında çok güçlü bağlantıları bulunmaktadır. Erasmus / Sokrates Programları ile birlikte ASEA-UNINET, UNICA ve EUA üye olduğu bazı uluslararası eğitim programlarıdır. Viyana Üniversitesinin 331 adet partner üniversitesi vardır. 130 ülkeden öğrenciler her yıl 10.000' in üzerinde sunulan derslerden faydalanmaktadırlar.
2003 yılından öncesinde Avusturya Üniversitelerindeki tüm bölümlerde eğitim Lisans ve Yüksek Lisans birleşik olarak öğrenci diploması verilmekteydi. 2003 yılından sonra bölümlerin büyük kısmı Lisans Eğitimi (3 yıl) ve Yüksek Lisans Eğitimi (2 yıl) olarak ayrıldı. Hala birleşik okutulan öğrenci diploması, (4 yıl) bölümleri bulunmaktadır.
ECTS Avrupa Kredi Transfer Sistemi uygulanmaktadır.
Lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir. Mezuniyet sonrası öğrenciler direkt olarak Master eğitimine başlayabilirler (herhangi bir sınava tabii tutulmaksızın). Türkiye'den yatay geçişle gelen öğrenciler, Türkiye'deki Üniversitede vermiş oldukları dersleri Viyana Üniversitesinde saydırabilirler.
Bölümler:
Astronomi: 180 ECTS (146-Zorunlu, 24-Seçmeli,10-Bitirme ödevi)
Beden Eğitimi: 180 ECTS (30-Giriş dersleri, 130-Zorunlu, 20-Seçmeli). Bu bölüm için yetenek sınavı yapılması mecburidir. Öğrenciler Türkiye'de vermiş olduğu yetenek sınavını burada saydırabiliyor. Bu saydırma için Türkiye'de yapılan sınavın içeriğinin gösterilmesi gerekmektedir. Yetenek sınavları Eylül ve Şubat aylarında olmaktadır. Sınav için Üniversitenin verdiği 1 haftalık (ücretsiz) özel bir kurs bulunmaktadır.
Beslenme Bilimleri 180 ECTS (24-Giriş dersleri, 142-Zorunlu, 14-Seçmeli). Bu bölüm "Gıda Mühendisliği" değildir. Türkiye'deki Gıda Mühendisliğinin karşılığı ayrı olarak Viyana Ziraat Üniversitesinde mevcuttur
Bilgisayar Mühendisliği (İnformatik) : 180 ECTS (102- Zorunlu, 72- Öğrencinin seçeceği Branş dalından, 6-Seçmeli). Öğrencinin Bilgisayar Mühendisliği bünyesinde seçebileceği Branş dalları: Biyo informatik, Medya İnformatiği, Tıp İnformatik, bilimsel hesaplama, Ekonomi İnformatik.
Bilişim Yönetimi: 105 Haftalık Saat (92-Zorunlu, 13-Seçmeli)
Öğrencinin Bilişim Yönetimi bünyesinde seçebileceği Branş dalları: İsletme-Bilgi Sistemleri, E-Ticaret ve E-devlet Lojistik, Multi medya, Ağ Bağlantıları, Yazılım Mühendisliği, Ekonomi-Hukuk.
Biyoloji: 180 ECTS (30-Giriş dersleri, 30-Zorunlu (iki farklı daldan seçiliyor bu zorunlu dersler), 120-Seçmeli)
Öğrencinin Biyoloji bünyesinde seçebileceği Branş dalları: Antropoloji, Mikrobiyoloji ve Genetik, Moleküler Biyoloji, Ekoloji, Paleo biyoloji, Bitki Bilimleri, Hayvan Bilimi
Cografya: 180 ECTS (30-Giriş dersleri, 32-Zorunlu, 118-Zorunlu
Felsefe: 180 ECTS (30-Giriş dersleri, 90-Zorunlu, 39-Seçmeli, 15-Seçmeli, 16-Bitirme ödevi)
Öğrencinin Felsefe bünyesinde seçebileceği Branş dalları: Ruh ve Dil, Sanat-Kültür ve Din, Huzur, Etik, Cinsiyet ve Toplum, İnsan ve Doğa (Öğrenci bu 6 daldan 3 tanesini seçmek zorundadır)
Fin Dili ve Edebiyatı: Toplam 92 Haftalık Ders Saati (54-Zorunlu, 38-Seçmeli), 3 yıl. Bu bölümde öğrenci mezun olmadan önce Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır
Fizik: 180 ECTS (130-Zorunlu, 50 Seçmeli)
Flaman Dili ve Edebiyatı 3 yıl.
Gazetecilik ve İletişim Bilimleri: 90 Haftalık ders saatinden oluşmaktadır. Viyana Üniversitesinde Gazetecilik ile İletişim Bilimleri birlikte okutulmaktadır. Her iki bölümü kazanan öğrencileri bu bölüme göndermekteyiz. Bu bölümün bir diğer özelliği kolay olması, ayrıca öğrencilerin rahat bitirdiği bölümlerden birisi. Olması
İktisat: 180 ECTS (30-Giriş Dersleri, 94-Zorunlu, 48-Seçmeli, 8-Lisans Bitirme Çalışması. Türkiye de bulunan Ekonometri" bölümünün Avusturya'daki karşılığı İktisat bünyesinde olduğundan Ekonometri den gelenleri de İktisada yerleştiriyoruz.
İskandinav Dili ve Edebiyatı: 3 yıl. Bu bölümde öğrenci mezun olmadan önce Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
İşletme: 180 ECTS (30-Giriş dersleri, 106-Zorunlu, 40-Branş dersleri, 4-Bitirme ödevi)
Öğrencinin İşletme bünyesinde göreceği zorunlu dersleri: 106 saatlik Finans, Pazarlama, Personel Yönetimi ve Organizasyon- Üretim - Lojistik, Teknoloji ?Yönetimi- Muhasebe, İsletmenin sayısal metotları, Mikro-Makro ekonomi, Özel-Vergi Hukuku,
İşletme için Matematik - İstatistik, Bilişim Teknolojileri, Ticari İngilizce, Sosyal araştırmalar.
Öğrencinin İşletme bünyesinde seçebileceği Branş dalları: Uluslararası Ticaret, (Yönetim), Ekonomi İstatistiği, Ekonomik Analizler.
İstatistik: 180 ECTS (120-Zorunlu, 60-Seçmeli)
Japon Dili ve Edebiyatı: Toplam 90 Haftalık ders saati. (54-Zorunlu, 36-Seçmeli)
Jeoloji: 180 ECTS (24-Giriş dersleri, 138-Zorunlu, 10-Seçmeli, 8-Bitirme ödevi)
Kimya: 180 ECTS (39-Giriş dersleri, 126-Zorunlu, 15-Seçmeli)
Kültür ve Sosyal Antropoloji:180 ECTS (30-Giriş Dersleri, 30-Temel dersler,
60-Zorunlu, 60-Branş)
Macar Dili ve Edebiyatı: Toplamda 92 saatlik bir bölüm. (54-Zorunlu, 38-Seçmeli)
Matematik): 180 ECTS (30-Giriş dersleri, 108-Zorunlu, 42-Seçmeli)
Musevi Dili ve Edebiyatı: Toplam 100 Haftalık Ders Saati (60-Zorunlu, 40-Seçmeli), 3 yıl. Bu bölümde öğrenci mezun olmadan önce Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Mütercim Tercümanlik: 180 ECTS lik bir bölüm. Viyana Üniversitesinde Mütercim Tercümanlık bölümünde "Türkçe" bulunmamaktadır ve öğrenci EN AZ 2 Yabancı Dili bilmek zorundadır. Almanca anadil sayılmakta, bunun yanında öğrenci İngilizce`yi seçmekte. Buna ek olarak ticari dillerden birisini daha seçmesi gerekiyor öğrencinin (mesela İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Fransızca..vs gibi). Bu yabancı dillerden birisini TÜRKCE istiyorsa öğrenciyi GRAZ ÜNIVERSITESINE yönlendiriyoruz, bu Üniversitede öğrencinin seçeceği 3. Yabancı dil Türkçe olabiliyor. Yani öğrenci Almanca-İngilizce ve Türkçe Mütercim-Tercümanı oluyor.
Pedagoji: 180 ECTS (15-Giriş dersleri, 65-Zorunlu, 40-Branş, 30-Seçmeli,
10-Staj, 20-Bitirme ödevi)
Sanat Tarihi: 3 yıl. Bu bölümde öğrenci eğitim sonuna kadar Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Sinoloji: Toplam 96 saatlik bir bölüm (58-Zorunlu, 38-Seçmeli)
Sosyoloji ): 180 ECTS (150-Sosyal Bilimler ve Sosyoloji Modülü dersleri, 30-Branş)
Uluslararası İlişkiler - Siyasal Bilimler: 180 ECTS (120-Zorunlu, 60-Seçmeli). Bu bölümün Viyana Üniversitesindeki orijinal ismi "Siyasal Bilimler" olarak geçiyor. Türkiye'de "Uluslararası İlişkiler" bölümünden de öğrencileri bu bölüme gönderiyoruz çünkü Viyana Üniversitesinde direk Uluslararası İlişkiler diye bir bölüm yok. Bunu öğrenciye izah ederken de Viyana Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler ile Siyasal Bilimler birlikte okutuluyor diyoruz. Ayrıca bu bölüm Viyana Üniversitesinde kolay olan bölümlerden birisi, yani bitirmesi rahat.
YÜKSEK LISANS
Master eğitimi 2 yıl sürmektedir, mezuniyet sonrası öğrenciler istemeleri durumunda Doktora eğitimine direkt başlayabilirler. Master den kabul alabilmek için ALES Sınavına girilmiş olması ve minimum 55 puan âlinmiş olması şarttır. Türkiye'deki bir Üniversiteden Mastıra kabul alma veya kayıt yaptırmanın gerek olup olmaması öğrencinin ALES Sınavına giriş tarihine göre değişmektedir. Bu konuda İstanbul merkez büromuzla görüşülmesi gerekmektedir.
Öğrencinin Avusturya'da seçeceği Master Bölümü Türkiye'de almış olduğu Lisans eğitiminin aynisi veya yakin bir bölümü olmalıdır. Mesela Makine mezunu bir öğrenci İsletme bölümünde Master`e kabul edilmemektedir (öğrenci Türkiye'de bu alanda Mastar kabulü almış olsa bile). Aşağıdaki listede istisnai durumlar için özel notlar düşülmüştür. Master kabulleriyle alakalı lütfen İstanbul büromuzla bağlantıya geçiniz.
Ayrıca Master kabullerinde öğrencilere Türkiye'deki Lisans Eğitimi ile Avusturya'daki Lisans Eğitimi farkı gözetilerek alttan (yani Lisans derslerinden) ek 3?5 ders verilme durumu vardır.
Şuana kadar 5 dersten fazla verildiği olmamıştır.
Afrika Dilleri ve Edebiyatı
Alman Dili ve Edebiyati: 120 ECTS (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl.
Arap Dili ve Edebiyatı (Arabistik): 120 (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Boşnakça/Hırvatça/Sırpça Dilleri
Bulgarca
Çekçe
Dil Bilimleri: Toplam 130 Haftalık Ders Saati (65-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Eczacilk: Bu bölümde kontenjan uygulanmaktadır. Öğrenci Türkiye'de Eczacılık bölümünü kazansa bile, 1 yıllık Almanca eğitiminden sonra ekstradan bölüme başlamak için bir sınavı daha geçmesi gerekmektedir.
Eski ve Yeni Tarih: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Eski Yahudi Dili
Evangelist Teoloji
Fransız Dili ve Edebiyatı: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Hint Dili ve Edebiyatı
Hukuk: 240 ECTS, 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır. Türkiye'den Hukuk mezunu olarak gelen arkadaşlar mevcut derslerin ortalama %65 ini saydırabiliyorlar. Ortalama 4 tane dersleri kalıyor (zaten Hukuk bölümü toplam 12 ders) : Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Is ve Sosyal Hukuk.
İngiliz Dili ve Edebiyatı: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
İspanyolca
İtalyanca
Karsılaştırmalı Edebiyat: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır. Seçmeli derslerin kolay verilebilmesi için öğrencinin 2 yabancı dil bilmesi tavsiye edilmektedir.
Katolik Pedagojisi
Katolik Teolojisi
Klasik Arkeoloji: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Klasik Yunan Dil Bilimi
Mısır Dili ve Edebiyatı
Müzik Bilimi: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Orta ve Yeni Cağ Latin Dil Bilimi
Polonca
Portekizce
Psikoloji: Bu bölümde kontenjan uygulanmaktadır. Öğrenci Türkiye'de Psikoloji bölümünü kazansa bile, 1 yıllık Almanca eğitiminden sonra ekstradan bölüme başlamak için bir sınavı daha geçmesi gerekmektedir.
Romanca
Rusça
Slovakça
Slovence
Tarih: Toplam 114 Haftalık Ders Saati (66-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Tiyatro Film ve Medya Bilimleri: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrencinin ilk 2 yılda görmesi gerektiği zorunlu Seçmeli alanlar vardır. Son 2 yıl ise öğrencinin Branşlaşmak istediği alanlardan oluşmaktadır.
İlk 2 yıldaki Zorunlu Alanlar: Tiyatro Teorisi ve Metotları, Film, Medya Bilimleri, Test Analizleri, Film ve TV Analizi, Reji ve Oyunculuk, Medya Tercümeleri, Tiyatro-Film ve Medyada Resim ve Mekân Konsepti.
İlk 2 yıldaki Seçmeli Alanlar: Dramatoloji, cinsiyet çalışması, Kültür yönetimi, Sanat ve Kültür Politikası, Müzik Tiyatrosu, Toplumsal Çalışma, Seyirci ve Resepsiyon Araştırmaları, Hukuk ve Organizasyon, Reji ve Sahne Tasarımı, Tiyatro-Film ve Medya Teknikleri, Tiyatro ve Medya Pedagojisi, Kitle Tiyatrosu veya Komisyonun onaylayacağı başka bir dal olabilir.
Son 2 yıldaki Seçmeli Alanlar (en az 2 ana dal seçilmek zorundadır): Medya Estetiği, Dramatoloji, Film ve Medya Tarihi, Film ve Medya Psikolojisi, cinsiyet araştırması,Kültürel din,Kültür yönetimi, Müzik Tiyatrosu, Toplumsal Çalışma, Seyirci ve Resepsiyon Araştırmaları, Hukuk ve Organizasyon, gözlük ve Performans, Dans Tiyatrosu, Tiyatro ve Medya Pratiği, Tiyatro Tarihi, Tiyatro Fenomenoloji, Kültürlerarası İletişim, Kitle Tiyatro vs..
Türk Dili ve Edebiyatı: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır. Türkiye'de Türk Dili ve Edebiyatı mezunu öğrenciler Master yapmak istediklerinde Türk iyede vermiş oldukları dersleri saydırmaktadırlar. Şuana kadar edindiğimiz tecrübe 4 yıllıktan mezun olmuş bir öğrenci bu bölümün ortalama %70?80 ini saydırabilmektedir. Yani kısa bir sürede öğrenci Masterını tamamlayabilir. Türkoloji bölümünde öğrencinin okuyacağı alt dallar ve haftalık saatleri:
18 Saat bölüme giriş dersleri: Türkçe Grameri, Türkçe Konuşma, Türk ve Osmanlı tarihi, İslam Kültür Tarihi, Farsça veya Arapça.
İlk 2 yıldaki Zorunlu Alanlar: Modern Türkçe, Osmanlıca, Türk ve Osmanlı Tarihi, İslam Kültür tarihi, Arapça ve Farsça.
Son 2 yıldaki Zorunlu Alanlar: Modern Türk Dili ve Edebiyatı, Osmanlı Dili ve Edebiyatı, Osmanlı Tarihi, Kültür Tarihi, Osmanlı Tarihi Semineri, Modern Türkiye, Orta Asya.
Branş Dalları: Osman istik, Arabistik, Türkoloji (Branş dalları için yabancı dil olarak: Arapça, Farsça, Türkçe veya diğer Türkî Lehçeler tavsiye edilmektedir).
Ukraynaca
Meteoroloji ve Jeofizik: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (108-Zorunlu, 12-Seçmeli), 4 yıl.
Bizans ve Çağdaş Yunan Dil ve Edebiyatı: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Eski Cağ Tarihi ve Arkeolojisi: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Etnoloji (Halkbilimi): Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl.
Hollanda Dil ve Edebiyatı: Toplam 116 Haftalık Ders Saati (68-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl.
İskandinav Dil ve Edebiyati: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli), 4 yıl. Bu bölümde öğrenci öğreniminin ilk 2 yılında Latince dersini geçmek zorunluluğu vardır.
Tibetoloji ve Budistlik: Toplam 120 Haftalık Ders Saati (72-Zorunlu, 48-Seçmeli),
4 yıl.
ÖĞRETMENLİK Eğitim süresi 4 yıldır, mezun olan öğrenciler ayni diploma ile Mastırını yapmış sayılarak mezun olurlar. Mezuniyet için öğrenci aşağıdaki Öğretmenlik bölümlerinden 2 tanesini bitirmesi gerekmektedir. Yani Avusturya'da tüm öğretmenlerin
CIFT ANADAL mezunu olmaları gerekmektedir. Türkiye'den Master yapmak için başvuran öğrenciler öncelikle Avusturya'da Türkiye'de vermiş oldukları dersleri saydırmaları, sonrasında kalan dersleri vermeleri gerekmektedir (tabii Avusturya'da çift ana dal zorunluluğu olduğu için ve Türkiye'de sadece tek Branştan mezun oldukları için) Öğrenciler neredeyse bölümlerden birini tamamen bastan okumaları zorunlu oluyor.
Bölümler:
Almanca
Beden Eğitimi
Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim Yönetimi
Biyoloji ve Cevre Bilimi
Boşnakça/
Beslenme /Sırpça
Çekçe
Coğrafya
Ev Ekonomisi ve Beslenme
Fizik
Fransızca
İngilizce
İspanyolca
İtalyanca
Katolik
Kimya
Latince
Macarca
Matematik
Protestan Teolojisi
Psikoloji ve Felsefe
Rusça
Slovenya'ca
Tarih, Sosyal Bilimler ve Politika
Yunanca
DOKTORA
Bölümler:
Fen Bilimleri
Filolojiler çeşitli dillerde
Hukuk
Katolik Teolojisi
Protestan Teolojisi
Sosyal Bilimler ve Ekonomi
Sosyal Bilimler ve Ekonomi Bilgisayar Ağırlıklı program
|