Çek Cumhuriyeti
Çek Cumhuriyeti (Çekçe: Ceská republika (yardım·bilgi)) ya da Çekya (Çekçe: Cesko), Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur. Tarihi Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra, çok ilgi çeken bir turizm merkezidir. Ülke, Bohemya ve Moravya bölgelerinden oluşur ve daha büyük Silezya bölgesinin bir parçasıdır. Çek Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'nin üyesi olmuştur. Ülkenin dünya çapında tanınan ürünleri kristal, cam işlemeleri ve granattaşıdır. Bunun yanında, bira gerek üretim gerekse kültür olarak ülkenin en önemli sembollerindendir. Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yerel bira üreticileri isim haklarını başta Bohemya bölgesine bağlı Pilsen şehri olmak üzere bu ülkeden almıştır.
Çek Cumhuriyeti Tarihi
Günümüzdeki Çeklerin ataları 5. yüzyılda Karadeniz ve Karpat dağlarından kalkarak Orta Avrupa'ya göç etmiş Slavlardır. 8. yüzyılda bölgede Büyük Moravya Prensliği kuruldu. 874 yılında Çek kökenli I. Borivoj Hristiyanlığı kabul ederek Büyük Moravya Prensliği'nden bağımsızlığını ilân etti ve böylece ilk Bohemya devleti ortaya çıktı. I. Borivoj'un kurduğu Premyslovcu Hanedanı Bohemya'yı Orta Çağ'ın sonuna kadar yönetti. Orta Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biri olan Bohemya Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. Mezhep kavgalarından dolayı çıkan 15. yüzyıldaki Hussit Savaşları ve 17. yüzyıldaki Otuz Yıl Savaşları Bohemya halkına büyük zararlar verdi. 16. yüzyıldan itibaren bölge Habsburgların yönetimi altına girdi. Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu zayıfladıkça Bohemya önce Avusturya İmparatorluğu sonra da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı sonunda yıkılınca 1918 yılında Slovakya, Bohemya, Moravya, Silezya, ve Karpat Rutenya birleşerek Çekoslavakya adında bir ülke haline geldiler. ^ II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Slovakya Nazi Almanyası'yla anlaşarak Çekoslovakya'dan ayrıldı. Nihayet 9 Mayıs 1945 tarihinde Sovyet ve Amerikan birlikleri ülkeye girerek Alman işgaline son verdiler. Çekoslovakya tekrar birleşti. 1948 yılında yönetim komünistlerin eline geçti. Bu tarihten sonra, 41 yıl boyunca Çekoslovakya Doğu Bloku'nda yer aldı.
5 Ocak 1968 tarihinde iktidara gelen Alexander Dubcek siyasi bir liberalleşme dönemi başlattı. Ancak Prag Baharı adı verilen bu dönem aynı yılın 20 Ağustosunda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefiklerinin (Romanya hariç) ülkeyi işgal etmesi ile sona erdi. Kasım 1989'da Çekoslovakya Kadife Devrimi adı verilen kansız bir devrimle kapitalizme dönüş yaptı. 1 Ocak 1993 tarihinde ülke barışçı bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere iki ülkeye ayrıldı. Her iki ülkede geniş çaplı ekonomik reformlar yapıldı. Çek Cumhuriyeti 12 Mart 1999 tarihinde NATO'ya 1 Mayıs 2004 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katıldı. 21 Aralık 2007 Tarihi itibari ile Avrupa Vize Birliği'ne dahil edilmiştir.
Çek Cumhuriyeti Ekonomisi
Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği ortalamasının% 80'i kişi başına düşen GSYİH ile gelişmiş, yüksek gelir ekonomisine sahiptir. en istikrarlı ve post-komünist devletlerin müreffeh, Çek biri Cumhuriyet, son küresel ekonomik kriz patlak vermeden önce üç yıl içinde yıllık% 6 büyüme gördük. Iç talebin canlandırılması ise Büyüme, Avrupa Birliği, özellikle Almanya ve yabancı yatırım ihracat önderliğinde olmuştur. Ekonominin çoğu bankalar ve telekomünikasyon hizmetleri dahil, özelleştirilmiştir. Mevcut merkez sağ hükümet planları enerji sektörü ve Prag havaalanı dahil, özelleştirme ile devam etmek. Son zamanlarda Budejovicky Budvar bira satışı da mooted ile, enerji üreticisi, CEZ Grubu içinde% 7 hissesinin satışı kabul etti. Çek Ekonomi Derneği işbirliği ile A 2009 anket Çek ekonomistlerin çoğunluğu ekonominin birçok sektöründe devam liberalleşme yanlısı olduğu ortaya kondu.
Ülkeyi tamamen 21 Aralık 2007 tarihinde, Avusturya, Polonya ve Slovakya, Almanya, bütün komşularından ile sınırların açılması, sınır kontrolleri kaldırıldı sahip. Çek Cumhuriyeti bir üyesi oldu, 1 Mayıs 2004'ten itibaren Schengen Alanı parçasıdır Dünya Ticaret Örgütü. Sosyal demokratlar tarafından yönetilen son Çek hükümetinin 2010 yılında avroya geçme arzusunu ifade etmişti, ancak mevcut merkez sağ hükümeti, 2007 yılında bu planı askıya aldı. kesin bir tarih kurmak, ancak Maliye Bakanlığı kabulü tarif edilmemiştir 2012 yılına kadar gerçekçi, kamu maliyesi reformu geçerse. Ancak, euro kabul planın en son taslak herhangi bir tarih vererek atlar. Ülkenin avroya geçmeye ekonomik durumu iyi konumlandırılmış diğer AB üye daha olmasına rağmen, değişim konuda politik isteksizlik nedeniyle, 2019 öncesinde bekleniyor değildir. OECD tarafından koordine Uluslararası Öğrenci Değerlendirme, için Program şu anda OECD ortalamasının daha yüksek, dünyanın 15. en iyi olarak, Çek eğitim sistemi yer alıyor.
|