Yurtdışında Tıp Eğitimi
Bosna Hersek 'de Eğitim
Ukrayna 'da Eğitimi
Bulgaristan 'da Eğitim
Belarus 'da Eğitim
Azerbaycan 'da Eğitim
Çek Cumhuriyeti 'nde Eğitimi
Kazakistan 'da Eğitim
Polonya 'da Eğitim
Hırvatistan 'da Eğitim
Sırbistanda 'da Eğitim
Kosova 'da Eğitim
Rusya 'da Eğitim
Romanya 'da Eğitim
Moldova 'da Eğitimi
Makedonya 'da Eğitim
Gürcistan 'da Eğitim
Avusturya 'de Eğitim
Letonya 'da Eğitim
Litvanya 'da Eğitim
Yunanistan 'da Eğitim
Kırgızistan 'da Eğitim

KAZAKİSTAN'DA UNİVERSİTE

 

TÜRKİSTAN KAZAKİSTAN 

 Öğretim Ücreti: Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinde (AYÜ) eğitim-öğretim ücrete tabidir ve internete dayalı uzaktan eğitim sistemiyle eğitim veren tüm lisans programlarının yıllık ücreti 3000 TL'dir,Bilgisayar Programcılığı ön lisans programı ücreti yıllık 2.250 TL'dir.. Bu ücrete %8 KDV dâhil değildir. Ödemeler tercihe göre 4 eşit taksit halinde (Bonus veya Word özelliği olan kredi kartlarıyla) veya peşin yapılabilecektir. 2010 yılı lise ve dengi okul birincisi olarak lisans programlarına yerleştirilen öğrencilere %50 indirim uygulanacaktır. 2010 LYS MF-4 veya LYS TM-1 puan sıralamasında ilk 1000'e giren, AYÜ'nün programlarını tercih eden Üniversiteye ÖSYM tarafından yerleştirilen ve kesin kayıt yaptıran öğrencilere %100 indirim uygulanacaktır. 2010 LYS MF-4 veya LYS TM-1 puan sıralamasında Türkiye genelinde, AYÜ'nün tüm uzaktan eğitim lisans programlarını tercih eden; 1001 ile 2000 arasına giren öğrencilere %50 indirim, 2001 ile 5000 arasında yerleşerek kayıt yaptıranlara %25 indirim ve 5001 ve 7000 arasına girenlere %15 indirim uygulanacaktır. Özürlü öğrencilere üniversitenin yönergesinde belirtilen koşullar çerçevesinde eğitim ücretinden indirim uygulanacaktır.
Eğitim dili Türkçedir.


Matematik öğretmenliği, Çevre mühendisliği, İşletme, Resim öğretmenliği, Turizm işletmeciliği ve otelcilik, Uluslararası ilişkiler, Tarih öğretmenliği, Tıp fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği  bölümlerinde eğitim ve katkı payı ücretsizdir. 

Hazırlık Programı: Üniversite bünyesinde hazırlık eğitimi vardır.
Yurt imkânı vardır ve aylık 10 ABD Dolarıdır.



ÖĞRENCİ YURTLARI

Üniversitemiz, modern kız ve erkek öğrenci yurtlarına sahiptir. Türkistan Yerleşkesi’nde, Türkiye Cumhuriyeti katkılarıyla inşa edilen yaklaşık 650’şer kişi kapasiteli erkek ve kız yurtlarımız, öğrencilerimize hizmet vermektedir.

Yurtlarımız 4-6 kişilik odalara sahiptir. Yurtlarımızın bulunduğu yerleşke içerisinde; okuma salonları, kütüphane, yemekhane, tenis, futbol ve basketbol sahaları, sağlık merkezi ve kafeterya bulunmaktadır.

Kentav Yerleşkesi’ndeki 390 kişilik yurtta ise; yine 4-6 kişilik odalar, kafeterya, yemekhane, toplantı ve dinlenme salonları mevcuttur.

Türkistan şehrinde ayrıca Kazakistan ve Türk Dünyasından gelen öğrencilerin kaldığı 400 kişilik bir yurt daha bulunmaktadır.

Hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin yurtlarda kalması zorunludur. Hazırlık sınıfından sonra öğrencilerimiz, diledikleri takdirde yurtlarda kalmaya devam etmektedirler.

YERLEŞKELERİMİZDE YAŞAM

TÜRKİSTAN

Üniversitemiz merkez yerleşkesinin bulunduğu Türkistan, Güney Kazakistan Eyaletine bağlıdır. Ünlü Türk düşünürü ve Türk Dünyasının ortak atası olarak kabul edilen Ahmet Yesevi’nin yaşadığı ve Türbesinin bulunduğu şehirdir. Ahmet Yesevi Türbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 2000 yılında yeniden restore edilmiştir. Türkistan şehri, Ahmet Yesevi Üniversitesi kurulmadan önce 30 bin nüfuslu küçük kasaba görümünde iken, bugün 150 bine yaklaşan nüfusuyla hızla gelişen ve büyüyen bir şehir haline gelmiştir.

Türkistan yerleşkemizde bulunan Rektörlük binası başta olmak üzere diğer eğitim-öğretim binaları, modern öğrenci yurtları, bölgenin en büyük kültür merkezi, bütün Güney Kazakistan bölgesine de hizmet verecek şekilde en son teknolojik cihazlarla donatılmış Tıp Fakültesi hastanesi, su arıtma tesisleri, açık ve kapalı spor alanları, Türkiye’den gidecek akademik personelin yararlandığı lojmanlar, Türkiye ve Türk Dünyasından gelen akademik ve idari personelin kaldığı misafirhane, günde 2000 kişiye hizmet verebilecek kapasitedeki yemekhane vb. binalar, Türkiye Cumhuriyeti tarafından inşa edilmiş ve hizmet vermektedir.

Üniversitemiz yerleşkelerinin bulunduğu Türkistan şehri’nde öğrencilerimiz, yerleşkelerimizde bulunan kız ve erkek öğrenci yurtlarında kalmaktadırlar. Bir yıllık yurt ücreti 85 ABD dolarıdır. Hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilerin yurtlarda kalması zorunludur. Yurtlarda kalmayan öğrencilerimiz, şehir merkezinde kiraladıkları evlerde kalabilmektedir. Türkistan’da normal bir evin kirası yaklaşık 100-150 ABD dolarıdır. Buna ısınma ve elektrik giderleri dâhildir. Bir öğrencinin aylık şahsi harcamaları 250–300 ABD doları, bir ailenin aylık harcaması ise 500-600 ABD doları civarındadır.

Alışverişler genelde pazarlardan yapılmaktadır. Bunun yanında her türlü yiyecek ve içeceğin bulunduğu marketler ve mağazalar da mevcuttur. Türkistan şehrine 165 km uzaklıkta bulunan Çimkent şehrinde Türk Ramstor (Türkiye’deki adıyla Migros) süpermarketi bulunmaktadır. 

FAKÜLTELER

  • Ekonomi Fakültesi
  • Tarih ve Eğitim Fakültesi 
  • Filoloji Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • Bilişim Teknolojileri ve Mühendislik Fakültesi
  • Tıp Fakültesi 
  • Fen Bilimleri Fakültesi
  • Spor ve Sanat Fakültesi
  • Türkistan Uzaktan Eğitim Fakültesi
  • Eğitim ve Mühendislik Fakültesi 
  • Açık Öğretim Fakültesi 

 

ÜNİVERSİTEYE ÖĞRENCİ KABULÜ

  1. Giriş sınavını kazanan Kazakistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ve diğer ülkelerin lise ve dengi okul mezunu vatandaşları, üniversitemizde öğrenim görme hakkına sahiptir.

 

  1. Üniversitemiz Tüzüğü gereği, öğrenci kompozisyonu, Kazakistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, diğer Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile Türk ve Akraba Toplulukları mensuplarından oluşmaktadır.
  1. Her öğretim yılı öğrenci kontenjanları, Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilmektedir. 

Kazakistan’dan

  1. Kazakistan vatandaşı olan öğrenciler, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nca yapılan merkezî öğrenci seçme sınavlarında aldıkları puanlar ve kontenjanlar göz önüne alınarak yerleştirilmektedirler.

 

Türkiye’den

  1. Türkiye'den gidecek öğrencilerin seçme, kabul ve yerleştirme işlemleri, ilgili bölümler için öngörülen puan türlerine göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Örgün eğitimde her yıl Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nca belirli sayıda burs tahsis edilmektedir. Burslu öğrencilere eğitim ücretsiz olup, belirli miktarda burs da verilmektedir.
  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin, hangi bölüme yerleştirilmiş olurlarsa olsunlar, bir yıl hazırlık sınıfı okumaları ve başarılı olmaları gerekmektedir. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilmektedir. Hazırlık hariç, üst sınıfta okuyup da başarısız olan öğrenciler, Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine uygun olarak, akademik takvime göre ilgili sınıfın müfredat programındaki tüm dersleri almadığı takdirde, mazeretini kanıtlamak şartıyla, öğrenimlerine ücretli olarak devam ederler.
  1. Öğrencilerin Türkiye-Kazakistan (Türkistan şehri) gidiş ve dönüş, barınma ve kişisel giderleri kendilerince karşılanmaktadır. Üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerimizin pasaport ve vize işlemlerinin en kısa zamanda tamamlanmasını müteakip Türkistan’a ulaştırılmaları, Mütevelli Heyet Başkanlığı'nca koordine edilmektedir.
  1. Hazırlık sınıfında yurtta kalmak zorunludur. Yurt ücreti yıllık 12.500 Tenge’dir (yaklaşık 85 ABD Doları).
  1. Öğrenci kesin kayıtları Üniversite Rektörlüğünce yapılmaktadır.

Türk Dünyasından

  1. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından öğrenci seçimi, resmî kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bazı ülke ve bölgelerde öğrenci seçimi ise, Rektörlükçe yapılan sınavlarla olmaktadır.
  1. Seçme ve yerleştirme işlemleri, Mütevelli Heyet Başkanlığı ve Rektörlükçe yapılmaktadır.

Kayıt İçin İstenilen Belgeler

  1. 2010 ÖSYS sonuçlarına göre yerleştiği yeri gösteren bilgisayar çıktısı (3 adet)
  2. Lise diploması (Aslı ve 2 adet noter tasdikli kopyası)
  3. Savcılık (sabıka sorgulaması) belgesi, (1 asıl, 2 fotokopi)
  4. İkametgâh belgesi (Nüfus müdürlüğü veya muhtarlıktan 3 adet)
  5. Nüfus cüzdanı sureti (Nüfus müdürlüğü veya muhtarlıktan 3 adet)
  6. Son altı ay içinde, önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 12  adet 4,5 x 6 cm boyutunda fotograf.
  7. Sağlık raporu (Sağlık ocağı veya herhangi bir devlet hastanesinden)
  8. 1988 ve daha önce doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak Askerlik Durum Belgesi.

Yurt Dışına Çıkarken  Gerekli İlave Belgeler (Kayıt sırasında gerekli değildir)

  1. Eliza testi (Gidilecek ülkeye girişte isteyebilirler.)
  2. Pasaport (Öğrencilerimiz ÖSYM aracılığıyla yerleştikleri için harçsız pasaport alırlar. Pasaporta Kayıt belgesi ve ÖSYM Yerleşme Sonuç Belgesi’yle müracaat edilmesini  tavsiye ederiz)
Vize (Kayıt sırasında, ilgili ülke konsolosluğuna hitaben yazıymış vize talep yazısı vereceğiz. Vizeye bu yazıyla başvurulması gerekir)

 


 
Korkut Ata Kızılorda Devlet Üniversitesi

Korkut Ata Kızılorda Devlet Üniversitesi

  • Korkut Ata ülkenin en eski yüksek öğrenim kurumlarından biridir ve Aral Denizi ekonomisi ve Kazakistan’ın Güneybatı bölgelerinde çeşitli sektörler için nitelikli uzman eğitimi vermektedir.